Cuvioasa Parascheva la Târgoviște

Cuvioasa Parascheva la Târgoviște


În data de 14 octombrie este sărbătorită în fiecare an, Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei și călăuzitoarea credinței ortodoxe în întreaga Românie.

În credința populară, Sf. Parascheva este socotită stăpână peste lumea femeilor și i se mai spune Sf. Vineri. Controla activitățile acestora, în special torsul. Tocmai de aceea, odinioară, în nicio zi de vineri din an, şi nici pe 14 octombrie, femeile nu aveau voie să toarcă, să spele rufe sau să prepare pâine. Chiar dacă sărbătoarea cădea în altă zi decât Vineri, ea a continuat să fie considerată sărbătoarea Sfintei Vineri. Despre femeile care îndrăzneau să coasă sau să toarcă în această zi se credea că vor fi orbite de Sfânta Vineri ori că vor rămâne văduve. Interdicţiile continuau: nu se împrumuta din casă, deoarece seca sporul casei; oamenii nu lucrau, fiind rău de trăsnete, de grindină, de boli legate de ochi şi cap; femeile țineau post în această zi, ori făceau praznice şi dădeau de pomană mere si colaci. 

Pornind de la credința că în Vinerea Mare își cumpăra cojoc Sf. Soare, oamenii plecau prin târguri pentru a-și achiziţiona îmbrăcăminte groasă și cele necesare gospodăriei pentru timpul friguros ce urma să vină.

În Târgoviște, Sfânta Paraschiva este hramul Bisericii Sf. Vineri, numită și Biserica Domnească Mică, o biserică veche de peste 500 de ani, care face parte din Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească”. 

De asemenea, în cartierul Priseaca, există o bisericuță de țară, veche de 200 de ani, care poartă hramul Sf. Parascheva – Biserica Sfinții Împărați și Cuvioasa Parascheva. 

Alte sugestii

Arhitect celebru târgoviștean
Prima descriere detaliată a monumentelor Curții Domnești
Ion Heliade-Rădulescu – personalitate marcantă
Monumentul Eroilor Revoluției
Ziua Școlii „Ioan Alexandru Brătescu Voinești”